Musculoskeletale Geneeskunde

Musculoskeletale Geneeskunde wordt toegepast bij klachten die voortkomen uit het bewegingsapparaat – het stelsel van onder meer gewrichten, spieren, banden en pezen.

Het is vooral een mechanisch vak: centraal staan stoornissen in de beweeglijkheid van wervelkolom en ledematen. Vaak zijn er meerdere schakels in de bewegingsketen die “vastzitten” of “geblokkeerd zijn”, met pijn of bewegingsbeperking tot gevolg.

Een geblokkeerd of vastzittend gewricht is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel; iedereen raakt in zijn gewone dagelijkse doen en laten zo nu en dan op één of meer plaatsen geblokkeerd.

Overbelasting

Elke vorm van overbelasting kan de oorzaak zijn. Zo’n overbelasting kan acuut zijn (vertillen, verdraaien, vallen, struikelen, een ongeluk) of er langzaam insluipen (door een verkeerde of ongemakkelijke houding of verkeerd slapen). Gelukkig verdwijnen de meeste blokkeringen vanzelf – bijvoorbeeld gedurende de nachtrust, tijdens activiteit of een hete douche – en daarmee ook de eventuele klachten. Onder bepaalde omstandigheden echter kan een blokkering blijven bestaan en op kortere of langere termijn klachten geven. Vaak zijn dat duidelijke en goed te omschrijven pijnklachten in rug, nek, schouder of heup, maar soms zijn het vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd. Ook hoofdpijn, migraine, duizeligheid, slikklachten, hyperventilatie, pijn op de borst of tussen de ribben kunnen samenhangen met zo’n blokkering. Zelfs klachten vanuit inwendige organen kunnen zich uiten door bijvoorbeeld pijn of ongemak aan de wervelkolom.

Werkwijze

Bij het eerste consult neemt de MSK-arts uitgebreid notitie van de klachten, waarbij onder andere wordt gevraagd wáár en hoe de klacht zich uit, op welke tijden, tijdens beweging of juist in rust, of er sprake is van uitstraling. Hierna volgt een nauwkeurig lichamelijk onderzoek, waarbij het accent ligt op het correct functioneren van het bewegingsapparaat. In sommige gevallen komt de MSK-arts tot de conclusie dat aanvullend bloed- of röntgenonderzoek gewenst is. Na het onderzoek worden eerst de diagnose en mogelijkheden van behandelen besproken.

De behandeling

De behandeling kan bestaan uit manipulatie of mobilisatie van geblokkeerde gewrichten, het aanleren van gerichte oefeningen, het toedienen van injecties en het voorschrijven van medicijnen of hulpmiddelen, zoals een halskraag of steunzolen. Bij een manipulatie wordt getracht de beweeglijkheid van een gewricht met een kleine, snelle en vooral doelgerichte beweging te herstellen. Dit gaat veelal gepaard met een knappend geluid, zodat in de volksmond wel wordt gesproken van “kraken”. De meeste patiënten ervaren een manipulatie niet als pijnlijk, en als die deskundig wordt uitgevoerd zijn er nauwelijks risico’s aan verbonden. Wij streven ernaar, na drie tot vier behandelingen de blokkeringen verminderd en/of opgeheven te hebben. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan proberen wij u zo goed mogelijk te adviseren met betrekking tot een eventueel vervolgtraject. Voor meer informatie verwijzen wij u tevens graag naar de website www.mskzorg.nl alsmede naar de patiënten folder door hier te klikken

Artsen