Podotherapie

Podotherapie is afgeleid van het Griekse woord podos wat voet betekent. Letterlijk vertaald betekent podotherapie dus voettherapie.

“Podotherapeut” is een wettelijk beschermde titel. Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/ of rug.

Het staan en gaan bestaat uit een keten van bewegingen. Een afwijkende functie in de voet kan van invloed zijn op de stand en beweging van achtereenvolgens enkel-knie-heup-bekken-rug. Omgekeerd geldt ook dat een afwijkende stand of functie hogerop, het gedrag van de voet kan beïnvloeden (denk aan bv. beenlengteverschil).

De podotherapeut ziet in de praktijk een grote diversiteit aan patiënten, want iedereen kan klachten ontwikkelen. Soms is er een tijdelijke oplossing nodig zoals bij een blessure, begeleiding van kindervoeten of bij revalidatie. Soms kan een hulpmiddel nodig zijn voor bepaalde omstandigheden, zoals bij staand- of lopend werk of alleen tijdens sporten. In andere gevallen is een hulpmiddel meer van blijvende aard omdat de structurele stand van de voeten of het bewegingspatroon de oorzaak is van de klachten.